Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

«I.R.O. Hellas International Robot Olympiad»

     Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τίτλο «I.R.O. Hellas International Robot Olympiad», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας (Δ ́-Στ ́ τάξεων) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας (από 9 έως 18 ετών) για το σχολικό έτος 2021-2022.

     Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να απευθύνονται στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό IN.TE.SO. (Information Technology Society), υπεύθυνος επικοινωνίας: κ. Τσελέπης Εμμανουήλ, τηλ.: 2321210040 - 2122134169, ιστοσελίδα: www.inteso.org , email: mail@inteso.org.

«Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας»

     Διεξαγωγή εκπαιδευτικών δράσεων του Μη Κυβερνητικού Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (JA Greece). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο και την υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες να επικοινωνούν απευθείας με τον φορέα υλοποίησης (Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece) στο τηλ: 2130-788600.

Η ιστοσελίδα του φορέα είναι http://senja.gr/.

«To report και το block στο διαδίκτυο είναι θάρρος. Ημέρα ασφαλούς Διαδικτύου 2022»

      Μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ατομικά ή ομαδικά καλούνται να δημιουργήσουν υλικό που να αναδεικνύει το γεγονός ότι η φωνή τους έχει δύναμη -ακόμα και στο διαδίκτυο- και ότι είναι σημαντικό όταν συναντούν online κάτι το οποίο τους αναστατώνει/πληγώνει ή βλάπτει να το λένε σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται. Έμφαση δίνεται και στα διαθέσιμα εργαλεία που παρέχονται στους ψηφιακούς χρήστες για να αναφέρουν ή να καταγγείλουν κάποιον ή κάτι (report&block). Ο διαγωνισμός καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεματικών όπως είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός (cyberbullying), η διαδικτυακή αποπλάνηση (grooming), η σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά, η ευγενής αλληλεπίδραση, η αποδοχή του διαφορετικού στο διαδίκτυο, το ποιοτικό περιεχόμενο κ.α.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων: 20/12/2021
Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα (ΜΟΟC) για μαθητές για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου
Μέσα από μια σειρά σύντομων διαδικτυακών μαθημάτων που ανέπτυξε και επιμελήθηκε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για αναδυόμενους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν τις ενότητες:
Πώς να μην την "πατήσεις" με τις απάτες στο διαδίκτυο
Προσωπικά Δεδομένα
Διαδικτυακός εκφοβισμός

Τα ανοιχτά διαδικτυακά μαθήματα είναι προσβάσιμα από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://free.openeclass.org/courses/IT806/ και οι μαθητές μπορούν να τα παρακολουθήσουν είτε εντός τάξης είτε ως εργασία στο σπίτι.

«ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ: ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1922»

      Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η SPOTLIGHT ON INNOVATION (SPOTIN) ΑΜΚΕ1 προκηρύσσει τη διεξαγωγή διαθεματικού μαθητικού διαγωνισμού με θέμα: “Προσφυγικά Μονοπάτια – χαρτογραφώντας τις ιστορίες των προσφύγων 100 χρόνια μετά το 1922”. Σκοπός του διαγωνισμού είναι η καταγραφή των προσωπικών διηγήσεων των προσφύγων και η αποτύπωση της διαδρομής τους μέχρι την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα σε ψηφιακούς χάρτες. Οι μαθητές, με τη συνδρομή των δασκάλων τους, καλούνται να αναζητήσουν είτε στο διαδίκτυο είτε στο οικογενειακό ή ευρύτερο περιβάλλον τους αρχειακό υλικό, ιστορίες και προσωπικές μαρτυρίες των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους το 1922. Με τη χρήση ειδικού λογισμικού (gis4greekschools2) θα αποτυπώσουν εν συνεχεία σε ηλεκτρονικούς χάρτες τη διαδρομή της εκάστοτε διήγησης, συμπεριλαμβάνοντας λεπτομέρειες για τον κάθε σταθμό της στο ψηφιακό περιβάλλον (γεωχωρική αφήγηση – spatial storytelling), συνθέτοντας έτσι το χρονικό της πορείας των εκπατρισμένων.

Φάσεις του Διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις παρακάτω φάσεις υλοποίησης: 

1) Ενεργοποίηση πλατφόρμας του διαγωνισμού και εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα σχολεία για συμμετοχή σε διαδικτυακή παρουσίαση [05.11.2021 – 31.01.2022] 

2) Καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής από τα σχολεία [15.02.2022] 

3) Διαδικτυακές υποστηρικτικές δράσεις για το διαγωνισμό (διαδικτυακά live sessions/παρουσιάσεις προσκεκλημένων ομιλητών σχετικών με τη θεματική του διαγωνισμού- ιστορικοί, τεχνολόγοι, επιστήμονες γεωπληροφορικής, λαογράφοι κτλ.) [13.12.2021 – 18.03.2022]

4) Υποστήριξη συμμετεχόντων καθόλη τη διάρκεια διεξαγωγής του διαγωνισμού [05.11.2021 – 15.04.2022]

5) Υποβολή εργασιών των μαθητών [01.03.2022 – 15.04.2022]

6) Αξιολόγηση προτάσεων από ειδική Επιτροπή [18.04.2022 – 29.04.2022]

7) Ανακοίνωση αποτελεσμάτων [03.05.2022]

8) Εκδήλωση βράβευσης [13.05.2022 – 22.05.2022]

Η υποβολή των εργασιών θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά σε πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί από τον διοργανωτή από την 1 η Μαρτίου μέχρι 15η Απριλίου 2022 με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 15η Απριλίου 2022. Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με το διοργανωτή στο hello@spotin.org και στην ιστοσελίδα https://spotin.org/.

«Γύρω-γύρω όλη... η οικονομία»

 H Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία InCommOn προκηρύσσει τον διαγωνισμό «Γύρω-γύρω όλη...η οικονομία», ο οποίος καλεί τους μαθητές να ασχοληθούν με την περιγραφή ενός σχεδίου Κυκλικής Οικονομίας που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του σχολείου. Οι μαθητές θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η στενότητα των πόρων οδηγεί στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και την κοινωνία, την αλληλεξάρτηση κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος και την αλλαγή νοοτροπίας με έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων και όχι στην εκμετάλλευση τους.

Καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη και εργαζόμενοι συλλογικά καλούνται να παραδώσουν ένα σχέδιο εφαρμογής των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας στον χώρο του σχολείου. Το σχέδιο αυτό μπορεί να παρουσιαστεί με όποιον τρόπο επιλέξουν οι μαθητές σε συνεργασία με τους υπεύθυνους καθηγητές (π.χ. άρθρο, αφίσα, παρουσίαση (ppt), βίντεο (mp4), τραγούδι, παιχνίδι κ.ά.).

Χρόνος διεξαγωγής:

Δεκέμβριος 2021: πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό

Δεκέμβριος 2021-Φεβρουάριος 2022: δήλωση αιτήσεων συμμετοχής από τα σχολεία

Φεβρουάριος 2022-Μάιος 2022: υλοποίηση και κατάθεση υλικού

Μάιος 2022: Αξιολόγηση υλικού συμμετεχόντων και ανακοίνωση νικητών

Υποβολή αιτήσεων/έργων:

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 28-02-2022 στην ηλεκτρονική διεύθυνση marina@incommon.gr ή eleni@incommon.gr

Τα έργα θα πρέπει υποβληθούν μέχρι τις 06-05-2022, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

στη διεύθυνση marina@incommon.gr ή eleni@incommon.gr

Πληροφορίες: https://incommon.gr/

Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής «Αριστοτέλης» 2022

To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, διοργαν...