Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Χορεύοντας οι λέξεις του τόπου μου

     Το σωματείο Ορίζοντες σε συνεργασία με την Ένωση Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Ν. Μαγνησίας προκηρύσσει διαγωνισμό με τίτλο «ΧΟΕΥΟΝΤΑΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ» για το σχολικό έτος 2020-2021.

    Στόχοι του διαγωνισμού είναι οι εξής:

    Οι μαθητές/ήτριες:

·        Να ερευνήσουν την προσωπική και οικογενειακή τους ιστορία, να γνωρίσουν τις ρίζες τους και να αναζητήσουν στοιχεία της ταυτότητάς τους.

·      Να ερευνήσουν πτυχές της τοπικής ιστορίας και να εξετάσεων κοινά σημεία και διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές παραδόσεις με επίκεντρο τον παραδοσιακό χορό και να προχωρήσουν σε συνθέσεις.

·       Να αντιληφθούν και να απολαύσουν τον πλούτο της πολυπολιτισμικής ομάδας.

      Επιπλέον, επιδιώκεται:

·     Η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ σχολείου, γονέων και τοπικής κοινωνίας, μέσα από την εμπλοκή των γονιών και του συγγενικού και κοινωνικού περίγυρου των μαθητών στο πρόγραμμα

 Ο διαγωνισμός είναι πανελλαδικός και απευθύνεται σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεκριμένα της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Πρόκειται για διαγωνισμό Καλών Πρακτικών που έχει ως πυρήνα τους παραδοσιακούς χορούς που σχετίζονται με τους τόπους προέλευσης των μαθητών.

     Οι μαθητές/τριες προβλέπεται να εμπλακούν σε δραστηριότητες όπως:

·       Να αναζητήσουν την ιστορία του επιθέτου τους.

·       Να σχηματίσουν το οικογενειακό τους δέντρο σε συνεργασία με τους γονείς και άλλους συγγενείς τους.

·       Να εντοπίσουν τους τόπους με τους οποίους συνδέονται, μέσα από τη διαδρομή της οικογένειάς τους στον χώρο και τον χρόνο.

·       Να συγκεντρώσουν υλικό για αυτούς τους τόπους.

·       Με αφετηρία τους παραδοσιακούς χορούς που συνδέονται με αυτούς τους τόπους, να συγκεντρώσουν υλικό για τους χορούς αυτούς και τους τόπους αυτούς.

·       Να δημιουργήσουν πολυτροπικά κείμενα με ποικίλο υλικό (π.χ. φωτογραφίες, χάρτες, φράσεις, πληροφορίες)

·       Να συνθέσουν τα κείμενά τους διαμορφώνοντας το λεύκωμα με τους χορούς της τάξης.

   Σε όλη αυτή τη διαδικασία οι μαθητές/τριες παρουσιάζουν στην ομάδα το υλικό τους, εξηγούν, αλλά και διδάσκουν οι μεν στους δε τους χορούς τους και τα τραγούδια τους, με συνοδοιπόρους τους γονείς και συγγενείς τους από τους οποίους μαθαίνουν και δανείζονται υλικό.

   Οι δράσεις ολοκληρώνονται με τη διοργάνωση Φεστιβάλ για τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Οι ομάδες παρουσιάζουν τα λευκώματα που δημιούργησαν, διδάσκονται  και χορεύουν όλοι μαζί κάποιους από τους χορούς τους.

     Αιτήσεις έως: 17 Μαΐου 2021

    Πληροφορίες: Horizontes educational organization

    κα Νάντια Τσενέ natse@sch.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Φυσικής «Αριστοτέλης» 2022

To Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση, διοργαν...